Dierenweetjes

WIST U DAT:

 • Paracetamol giftig is en dodelijk kan zijn voor uw huisdier, ook kleine hoeveelheden.
 • Chocolade en rozijnen giftig zijn voor honden.
 • De gegevens die aan de chip gekoppeld zijn wel van u moeten zijn, anders wordt uw dier nog niet   terug gevonden. Dus even checken!
 • Obesitas oftewel vetzucht bij 50% van de huisdieren voorkomt.
 • Een slecht gebit ernstige gevolgen kan hebben, zoals hartfalen, nierfalen, leverfalen.
 • Wij bij verhuizing ook graag een verhuisberichtje ontvangen.
 • Dat een hond of kat toch wormen kan hebben die schade aan kunnen richten aan de darmen en u deze niet ziet.
 • En daarom het advies is om een hond en kat elke 3 maanden te ontwormen.
 • Er ook buiten het spreekuur medicijnen en voer opgehaald kunnen worden.
 • Wij ook voer aan huis brengen, vraag voor meer informatie aan de assistente.
 • De hart- en longworm ook in Nederland een steeds groter probleem wordt en gebruikte ontwormings middelen ook daar geschikt voor moeten zijn.
 • De “binnen kat ook gewoon gevaccineerd en ontwormd moet worden. Virussen en eitjes ‘liften’ op kleren mee.
 • Vaccineren het liefst gedaan moet worden in het voorjaar, maart/april.

 

 

 

 

 

 

DE HOND

Ziekte van Weil.
De ziekte van Weil is een aandoening met ernstige gevolgen waarbij ook de mens besmet kan raken. Per jaar worden +/-30 mensen bij Nederlandse ziekenhuizen aangeboden met deze vaak ook tijdens buitenlandvakanties opgelopen infecties.
De infectie wordt verspreid via de urine van besmette honden en ratten. Omdat ratten nogal eens langs de waterkant voorkomen wordt de infectie vooral ook hier opgelopen. Na infectie treedt een bloedvergiftiging op waardoor de bacterie in meerdere organen tot problemen kan leiden. Naast bloederige diarree en braken kan bloedplassen en geelzucht gezien worden.
Om uw hond tegen deze ziekte te beschermen is het nodig om, tijdens een gezondheidscontrole er jaarlijks tegen te vaccineren. Dit wordt bij voorkeur rond april gedaan om zo gedurende de warme maanden optimale bescherming te verkrijgen.

Autochtone babesiose in Nederland.
Sinds maart 2004 is autochtone babesiose bij honden sporadisch in Nederland gezien. Deze ziekte wordt door één bepaalde tekensoort overgebracht.
Deze ziekte gaat gepaard met hoge koorts, bleke (later gele) slijmvliezen en bloedplassen. Zonder behandeling kan een aanzienlijk percentage van de voor het eerst geïnfecteerde honden aan babesiose sterven.
Ter preventie van infecties met teken kunt u bij uw dierenarts daartoe geschikte middelen krijgen. Omdat geen van die middelen volledige zekerheid biedt is het daarnaast van belang uw hond dagelijks op de aanwezigheid van teken af te tasten. Voor preventieve enting tegen de overgebrachte ziektes is door de geringe verspreiding van de teek geen reden.

Sterilisatie teef.
Sterilisatie van uw teef voorkomt niet alleen de overlast van de loopsheid en het drachtig worden van uw hond, maar ook het ontstaan van een baarmoederontsteking op latere leeftijd. De ingreep kan gedaan worden vanaf een half jaar, maar bij honden van grotere rassen wachten we liever tot 3 maanden na de eerste loopsheid.


Vroege sterilisatie van deze rassen wordt afgeraden omdat dan de kans op gewrichtsziektes toeneemt. Sterilisatie heeft ondanks een geringe verhoging van een aantal tumoren een positieve invloed op de levensverwachting. Het soms meer optreden van symmetrische kaalheid en urine-incontinentie op latere leeftijd is in bijna alle gevallen goed te behandelen. Bij reuzen rassen zoals de Deense Dog, de Ierse Wolfshond en de Rottweiler wordt vroege sterilisatie ten zeerste afgeraden.

Er is geen enkele reden om de endoscopische sterilisatie  pijnloos te noemen. Voor deze methode is het nodig gas in de buik aan te brengen. Dit kan de ademhaling en de bloedcirculatie beïnvloeden, wat een extra controle van beademing en circulatie vereist.

DE KAT

Niesziekte
Hoewel niesziekte van de kat niet zo vaak dodelijk verloopt als kattenziekte, komt het wel nog heel vaak voor. Dit komt omdat onvoldoende katten hiertegen worden gevaccineerd. Grotere groepen niet gevaccineerde katten, zoals boerderijkatten vormen een constant aanwezige besmettingsbron. Besmetting van huiskatten vindt niet zozeer plaats door direct contact met zieke dieren, maar veeleer door indirect contact via de eigenaar. Dus ook strikt in huis gehouden katten kunnen besmet raken.

De ziekte heeft een slepend verloop en kan tot de dood leiden door verstikking als gevolg van een complicerende longontsteking of door uitputting door verhongeren. Wanneer de dieren de infectie overleven wordt vaak gezien dat ze levenslang blijft niezen of vieze ogen blijven houden. Dit wordt dan herkend doordat de katten roodbruin vocht in hun omgeven verspreiden of een rode traanstreep vormen.

Jaarlijkse vaccinatie van uw kat geeft een goede bescherming tegen een ernstig verlopend ziektebeeld en kan in de meeste gevallen chronisch niezen en vieze ogen voorkomen. Om katten die in pension worden ondergebracht een optimale bescherming te bieden heeft het de voorkeur om ze enige weken vóór het pensionbezoek te hervaccineren.

Sterilisatie poes.
Sterilisatie van uw poes voorkomt niet alleen de overlast van de krolsheid en het drachtig worden van uw kat, maar voorkomt ook het ontstaan van een baarmoederontsteking op latere leeftijd. De ingreep kan gedaan worden vanaf een half jaar leeftijd.

HET KONIJN

Myxomatose en VHS bij het konijn.
Myxomatose en VHS worden overgebracht door stekende insecten zoals muggen respectievelijk besmet materiaal zoals voer. Dus ook het konijn op de flat kan ermee besmet raken. Het beeld van Myxomatose kennen we allemaal van de konijnen die met zwerende ogen langs de weg zitten.

VHS is een ziekte die kan leiden tot plotselinge sterfte zonder dat er vooraf maar iets aan uw huisdier te zien is, maar kan ook aanleiding geven tot bloederige diarree.
In Nederland is de wilde konijnenpopulatie er zeer door afgenomen. Laat daarom uw konijn vóór het muggenseizoen aanbreekt inenten Dieren vanaf 4 weken leeftijd komen hiervoor in aanmerking. Met name dwergkonijnen kunnen een voorbijgaande ent reactie vertonen.

Sterilisatie voedster.
Sterilisatie van uw voedster voorkomt niet alleen het drachtig worden van uw konijn, maar voorkomt ook het ontstaan van een baarmoederontsteking op latere leeftijd. De ingreep kan gedaan worden vanaf een drie maanden oud.