Jan Hornix is een levensgenieter met oog voor mooie dingen. Hij speelt bij de Venlose revue en zingt in het Venlona koor dat zijn thuisbasis kent in de Venlona-zaal.
Jan is vanaf 21 mei 1936 als tekenaar werkzaam bij van der Grinten.
Vanaf 1938 zingt hij à capella met broer Bob en vriend Baer Veroliemeulen in het kwintet” The Melodian Singers” onder andere in het VARA-radioprogramma “De Bonte Dinsdagavondtrein”.
Hij leert bij het bedrijf van der Grinten, Marietje Tander kennen. Zij is secretaresse van “mijnheer Piet” van der Grinten. Hoewel Jan nog menige tekencursus volgt, is hij nu als vertegenwoordiger werkzaam bij N.V. L. van der Grinten.
Jan en Marietje trouwen 10 mei 1943 en wonen vanaf augustus aan de Waterleidingsingel nr. 12.
Na de oorlog mogen de Melodian Singers hun opwachting maken bij Koningin Juliana en prins Bernard.
Jan en Marietje beginnen in 1946 een drukkerij in het voormalige Reclamebureau AHOX van zijn broer Nol, aan de Kaldenkerkerweg nr. 30. Zij wonen erboven.
Het laatste optreden van de Melodian Singers vindt plaats op 30-10-1948 in de Venlonazaal, een jaar na de geboorte van Henk, het eerste kind van Jan en Marietje.
Begin jaren ‘50 kopen Jan en Marietje hun eerste boot waarmee op de Maas wordt gevaren. Ze zijn liefhebbers van muziek en paarden. Daarnaast volgt Jan de sport en Marietje is dierenliefhebster en tuiniert graag.
Jan speelt in het kader van de naoorlogse “Wiedergutmachung” als lid van het koor Venlona en later van de Venlose Oratoriumvereniging (V.O.V. eerder de Venlose Orkestvereniging) , een actieve rol bij het uitwisselen van koren. Jan is vanaf 1954 bestuurslid van de V.O.V. De muzikale leiding is van Wieke Jordans. (Voor zijn rol bij die “Wiedergutmachung” krijgt Jan in 1975 een lintje “in de orde van Oranje-Nassau”.)
Om de paarden aan huis te kunnen houden verhuist het gezin rond 1965 naar het buitengebied aan de Kaldenkerkerweg 260, de huidige Bevrijdingsweg 66.
Jan voert enkele voor de Nederlandse Welshponyfokkerij invloedrijke merries uit Wales in.
Vanaf 1968 is Jan voorzitter van de V.O.V., hij steekt zijn hart en ziel in de vereniging. Om kosten te besparen worden muziekpartituren niet gekocht, maar hij kopieert ze handmatig om ze vervolgens zelf in de drukkerij te vermenigvuldigen. Op de jaarlijkse Sint Ceciliafeesten is hij druk met het maken van grote decorstukken. Zo maakt hij de binnenplaats na van een met druivenranken overwoekerde binnenhof van een café. Dit café werd tijdens een kooruitwisseling met Bad Dürkheim bezocht. Ook treed hij zelf op o.a. verkleed als Sandy Shaw, op blote voeten met het winnende songfestivalliedje “Like a puppet on a string”.
De drukkerij verhuist in 1971 naar de Turfstraat 14. Jan begint op Kaldenkerkerweg nr. 30 een hotel-restaurant. Als voorbereiding heeft Jan zijn vakbekwaamheidsdiploma Horeca in 1966 gehaald. Opmerkelijk is dat Jan, net als zijn opa Thies opgeleid wordt tot bouwkundig opzichter en later de horeca ambieert. Aan de Lorbaan 37 in “de Grashoek” wordt een op te knappen boerderijtje gekocht met voldoende weiland voor alle paarden.
Als midden jaren 70 ook de jongste kinderen uit huis zijn worden de paarden verkocht, verhuizen Jan en Marietje naar de Burg. Van Rijnsingel nr.33 en wordt er weer een boot aangeschaft.
In 1989 is hij medeoprichter van kamerkoor “Cabaletta Venlo”, waar in ook zonen Jacques en Henk dan zingen. Jan overlijdt 17 september 1993, 77 jaar oud.